Zijn walnoten gezond? 10 redenen om ze vaker te eten!

walnoten-weetjes

Rijk aan Omega-3 vetzuren:

Walnoten zijn een uitstekende plantaardige bron van omega-3 vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA), wat nodig is om ons hart en de hersenen gezond te houden. Erg belangrijk dus!

Hoog eiwitgehalte:

Walnoten zijn een goede bron van eiwitten, ze bevatten namelijk 15 gram eiwit per 100 gram.

Kijk wel uit dat je er niet te veel van snoept, ze zijn namelijk wel erg hoog in calorieën!

Vezelrijk:

Walnoten zijn rijk aan vezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering.Ook kan helpen bij het verminderen van het risico op verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes type 2 en darmkanker.

Boordevol vitaminen en mineralen:

Walnoten bevatten verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, vitamine B6, magnesium en ijzer, die allemaal essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

Hartgezondheid:

Regelmatige consumptie van walnoten kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen, dankzij hun omega-3 vetzuren, antioxidanten en andere bioactieve stoffen die de gezondheid van het hart bevorderen.

Verbeterde hersenfunctie:

De omega-3 vetzuren in walnoten spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie en kunnen cognitieve achteruitgang helpen voorkomen, vooral bij oudere volwassenen.

Gewichtsbeheersing:

Ondanks hun caloriegehalte kunnen walnoten helpen bij gewichtsbeheersing vanwege hun hoge vezel- en eiwitgehalte, wat zorgt voor een langdurig gevoel van verzadiging en het verminderen van de totale calorie-inname.

Ontstekingsremmende eigenschappen:

De antioxidanten en gezonde vetten in walnoten kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen, wat kan bijdragen aan een lager risico op chronische ziekten zoals artritis en bepaalde vormen van kanker.

Bloedsuikerregulatie:

Walnoten kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel vanwege hun combinatie van vezels, eiwitten en gezonde vetten. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes of mensen die hun risico op het ontwikkelen van diabetes willen verminderen.

Gezonde huid en glanzend haar:

De voedingsstoffen in walnoten, zoals vitamine E en omega-3 vetzuren, kunnen bijdragen aan een gezonde huid en glanzend haar. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen, terwijl omega-3 vetzuren de hydratatie van de huid kunnen verbeteren. De juiste hoeveelheid gezonde vetten kunnen ontstekingen verminderen die bijdragen aan huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Geen dure crème of shampoo nodig dus, als je regelmatig een handje walnoten eet, help je je lichaam van binnenuit!

 

Wil je meer weten over bepaalde voedingsmiddelen en waarom je deze vaker wilt eten? Lees ook onze andere voedingsweetjes.

walnoten omega 3