5 praktische tips voor mooi en gezond haar!

haar-tips-sterker-haar

Heb jij last van veel haaruitval of breekt je haar snel af? Heb je alle veelbelovende shampoo’s uit het schap bij de drogist en doen ze toch niet wat ze hebben beloofd? Ik geef je in deze blog een aantal tips om op een natuurlijke manier je haargezondheid te verbeteren. En dat is makkelijker dan je denkt!

1. Stop met het gebruik van gewone shampoo!

Dit is zeker niet wat je graag zou willen horen, maar bijna alle shampoo’s die je in de gewone drogisterijen kunt vinden zitten voor met chemische stoffen.

Ieder shampoo merk zal je beloven dat je haar op magische wijze bij het gebruik van hun nieuwe shampoo meer volume zal krijgen, maar helaas is niets minder waar! Het kan nog zo lekker ruiken en goed schuimen als je het over je hoofd wrijft,  juist door alle agressieve stoffen in shampoo wordt je haar helaas alleen maar slechter en dunner.

De stoffen in shampoo’s die je het liefst echt wilt vermijden zijn de volgende:

  • Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
  • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
  • Ftalaten
  • DEA en TEA
  • Siliconen
  • Parfum

Nu hoor ik je denken: Maar Mariek, waar moet ik mijn haar dan wél mee wassen? Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke shampoo’s te verkrijgen. Zelf ben ik erg fan van de 100% natuurlijke producten van Weleda, deze kun je bij de Etos of Holland en Barret kopen. Maar ook de merken Nourished en Zarqa verkopen shampoo zonder troep!

Om de kwaliteit van je haar te verbeteren is het belangrijk dat je het niet te vaak wast, twee keer in de week goed wassen is voldoende.

2. Voed je haar van binnenuit

Dit is misschien nog wel de beste tip die ik je kan geven, zorg goed voor jezelf en voedt je haar door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen!

Zorg ten eerste voor voldoende Omega-3, dit zijn gezonde vetten die je haar nodig heeft om goed te groeien en te glanzen. Omega-3 zit onder andere in vette vis (haring, makreel, zalm), maar ook walnoten en chiazaad zijn rijk aan Omega 3. Daarnaast is het ook goed om voldoende vitamine C, ijzer en selenium binnen te krijgen. Dit klinkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar zolang je voldoende varieert en zorgt voor veel kleur op de bord, zul je na een tijdje vanzelf merken dat je haar zal veranderen.

3. Borstel je haar met een goede borstel (en maak deze regelmatig schoon)

Heel lang heb ik mijn haar geborsteld met een goedkope borstel, waarbij ik soms met moeite de klitten uit mijn haar kreeg als ik in de wind had gefietst of gelopen. Hierdoor moest ik soms erg hard borstelen en braken er natuurlijk meer haren af dan de bedoeling was.

Sinds kort borstel ik mijn haren met de fingerbrush van Olivia Garden en dit is echt een wereld van verschil!

4. Een kuurtje Silsolutions van Vitakruid

Om mijn haar te boosten, doe ik ongeveer twee keer per jaar een kuurtje SilSolutions van Vitakruid. Silicium uit voeding kun je slecht opnemen, waardoor vrijwel iedereen hier een tekort aan heeft. *

De formule van Silsolutions is zo gemaakt dat het een boost geeft aan de conditie van je huid, haar en nagels. Na een hele fles hiervan te hebben opgemaakt, schieten er aan alle kanten nieuwe babyharen uit mijn hoofd en zijn mijn nagels super sterk!

*Overleg altijd met een arts of orthomoleculair therapeut als je twijfelt of jouw eventuele medicatie samen gaat met het supplement. Je kunt ook bij Vitakruid terecht voor persoonlijk advies hierover.

 

5. Verlaag je stress niveau

Als je veel (onbewuste) stress hebt, is dit killing voor je lijf. Alle energie gaat hier naartoe en hierdoor neem je vitamines niet goed meer op. Zorg dus voor voldoende ontspanning, ga lekker buiten wandelen, wees bewust van je ademhaling (langer uitademen dan inademen) en ga regelmatig een half uurtje liggen op een spijkermatje. Thank me later!